Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierożki z ziemniaków faszerowane grzybami i wątróbką

 

Wyśmienite pierożki  pochodzące z kuchni rumuńskiej

Składniki:

    • 5 ziemniaków
    • 3 łyżki stołowe oleju
    • 1 cebula
    • 3 jajka
    • 3 łyżki stołowe tartej bułki
    • 2 łyżki stołowe mąki
    • 1 pietruszka
    • sól
    • 200 g świeżych grzybów
    • 200 g wątróbki
    • 4 łyżki masła
    • sok z cytryny
    • pieprz, sól


Sposób przyrządzenia:
 Na silnie rozgrzanym oleju usmażyć pokrojoną na niewielkie kawałki wątróbkę i ugotowane świeże grzyby. Dodać sok z cytryny, pieprz, sól i wymieszać.
Ziemniaki ugotowane w łupinach obrać i przepuścić przez maszynkę. Cebulę i pietruszkę drobno pokroić, podsmażyć na oleju i połączyć z ziemniakami. Posolić i starannie wymieszać. Po ostudzeniu dodać 2 żółtka, całość dokładnie wymieszać i rozwałkować na grubość 3 cm, np. na stolnicy posmarowanej olejem. Szklanką wyciąć krążki, po czym obtoczyć je w mące, jajku i tartej bułce. Na placki położyć farsz, zlepić brzegi i smażyć na patelni z dwóch stron.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka ” przez Anię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *