Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik Sylwii

Składniki:

  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 4 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich
  • czekolada

Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, przyprawę, mleko, kakao i miód wkładamy kolejno do garnka i ogrzewamy stale mieszając, aż do połączenia się wszystkich składników, masę studzimy. Po wystudzeniu dodajemy pozostałe składniki tj. jajko, mąkę, sodę, posiekane orzechy i mieszamy wszytko. Wylewamy ciasto do wyłożonej natłuszczonym pergaminem formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów formy. Ostudzony piernik można przekroić i posmarować marmoladą lub powidłami. Całość polać czekoladą rozpuszczoną w szklance mleka.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *