Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pielmienie moskiewskie

Składniki
Ciasto:

  • 33 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Na blacie kuchennym usypać stożek z mąki, wykonać w nim wgłębienie do którego dodajemy jajko, wodę i sól. Z tak przygotowanych składników wyrobić jednorodne, sprężyste ciasto. Odłożyć przykryte ściereczką na 20 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.

Farsz:

  • 15 dkg wołowiny bez kości
  • 15 dkg wieprzowiny lub baraniny bez kości
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:
Mięso i cebulę dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, dokładnie wyrobić.

Z ciasta rozwałkowanego na grubość 1 do 2 mm wykrawamy  okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz, przykrywamy drugim i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pielmienie do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 8 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem sosami itp.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *