Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony schab z nadziewanymi jabłkami

Składniki:

    – 0,7 – 1 kg schabu (lub karczku) najlepiej z 5 mm warstewką tłuszczu
    – 6 duże pietruszki obrane i pocięte wzdłuż
    – 6 małych czerwonych cebulek (obranych)
    – sól i świeżo mielony pieprz
    – 2 garści świeżej szałwii (opcjonalnie)
    – 1 kopiata łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    – 1/2 utartej gałki muszkatołowej (1 łyżeczka)
    – 2 obrane ząbki czosnku
    – utarta skórka z 1 pomarańczy
    – 150g masła
    – 6 dobrych jabłek

    Wykonanie:
    Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Jeśli na mięsie jest warstewkę tłuszczu ponacinaj lekko mięso. Posól, popieprz i włóż na około 15-20 minut do piekarnika.
    W między czasie podgotuj pietruszkę i cebulę przez około 5 minut w osolonej wodzie.
    W moździerzu utłuc dokładnie ziele angielskie, gałkę muszkatołową, pieprz, czosnek, sól, utartą skórkę z pomarańczy i szałwię. Umieść mieszankę przyprawa w misce i wymieszaj z masłem.
    Jabłka ponacinaj tak, aby nie popękały w trakcie pieczenia i usuń środek jabłka nie robiąc jednak dziur na wylot. Umieść mieszankę masła z przyprawami w wydrążonych jabłkach, jeśli pozostała jeszcze masło nasmaruj nim mięso.
    Ułóż jabłka stroną z masłem do dołu, dodaj podgotowane cebule i pietruszkę i umieść mięso na górze. Piec przez godzinę, jednak po pół godzinie wyciągnij z piekarnika, zdejmij mięso i postaraj delikatnie pokryć pietruszkę i cebule sokami z pieczenia, umieść z powrotem mięso i piec przez pozostałe ½ godziny w temperaturze 180 stopni.
    po umieszeniu wyciągnij mięso na 5 minut aby odpoczęło i potnij na w miarę cienkie plasterki, podaj z pieczonymi jarzynami i jabłkami.
    Składniki na około 6 porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *