Pieczony karczek Ewy
Pieczony karczek Ewy0 out of 5 based on 0 voters.
Poszukujesz nowych przepisów na mięsa? Idealnie trafiłeś. Pieczony karczek Ewy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: karczku, czosnku, wina, tymianku i majeranku.
Składniki:
- 2 kg karczku
- 3 ząbki czosnku
- ½ szkl czerwonego wytrawnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 4 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do brytfanny wlać czerwone wino oraz olej.Dodać do niego obrane ząbki czosnku, słodką i ostrą paprykę.Wrzucić jeszcze goździki, ziele angielskie, tymianek i majeranek.Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować około 4 godzin.Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1, 5 godziny.W trakcie polewać sosem z pieczenia, aby mięso było soczyste.
Liczba porcji: 8
- Szczegóły
- Kategoria: Karkówka
- Opublikowano: środa, 28, listopad 2018 14:22
- Monia