Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony filet łososia Aldony

Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników ryb. Wypróbuj nasze przepisy. Pieczony filet łososia Aldony. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: filetu z łososia, czosnku, cytryny i tymianku. 
 

Składniki:

  • 1 duży filet z łososia bez skóry i ości
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Fileta z łososia delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Pokroić go na mniejsze kawałki które oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie natrzeć obranym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 
    Tak przygotowanego łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić ją na plasterki, które ułożyć na łososiu.
    Całość skropić jeszcze oliwą z oliwek i posypać tymiankiem.
    Przykryć rybę folią aluminiowa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *