Pieczony boczek Marysi
Pieczony boczek Marysi 0 out of 5 based on 0 voters.
Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszny pieczony boczek. Lista zakupów: boczek, miód, ketchup, musztarda.
Składniki:
- 900 g świeżego boczku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć ketchup, miód, olej i musztardę.Całość dokładnie wymieszać.Następnie dodać słodką i ostrą paprykę.Wrzucić majeranek oraz czosnek.Ponownie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć boczek.Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia przełożyć boczek do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Boczek
- Opublikowano: środa, 27, styczeń 2021 14:40
- Monia