Pieczone szparagi z czosnkiem Izy
Pieczone szparagi z czosnkiem Izy0 out of 5 based on 0 voters.
Nie wiesz co przygotować ze szparagów? Wypróbuj przepis na pyszne pieczone szparagi. Lista zakupów: szparagi, czosnek, cytryna, oliwa z oliwek.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łaska łyżeczka soli

Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego oliwę z oliwek i sok z cytryny.Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Szparagi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Skropić obficie czosnkową marynatą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: środa, 10, luty 2021 12:32
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak