Pieczone karczochy Marka
Pieczone karczochy Marka5.00 out of 5 based on 1 voters.
Ciekawe pomysły na przygotowanie karczochów. Tym razem pieczone karczochy przepisu Marka. Do przygotowania tego przepisu oprócz karczochów potrzebujesz: musztardy, czosnku, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Składniki:
- 7 karczochów
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Karczochy dokładnie oczyścić.Oderwać zewnętrzne zdrewniałe liście oraz odciąć łodygi.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.Natomiast musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz obrany czosnek drobno posiekany.Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą zalać karczochy.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Piec około 40-45 minut.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Karczochy
- Opublikowano: środa, 27, maj 2015 03:36
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak