Pieczone karczochy
Pieczone karczochy4.86 out of 5 based on 7 voters.
Składniki:
- 8 karczochów
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwki
Sposób wykonania:
Czosnek przecisnąć przez praskę po czym wrzucić go do musztardy. Dodać jeszcze oliwę, sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie karczochy oczyścić, odcinając wierzchnie twarde płatki a pozostałości nasmarować marynatą.
Przełożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Karczochy
- Opublikowano: czwartek, 29, listopad 2012 11:57
- Alicja Stępień
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak