Pieczona szynka Janiny
Pieczona szynka Janiny0 out of 5 based on 0 voters.
Przepis na pyszną, soczystą szynkę przepisu Janiny. Do jej wykonania potrzebujesz: czosnku, bulionu, majeranku.
Składniki:
- 1,5 kg ładnej szynki
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Szynkę oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie ponacinać ją, aby przyprawy mogły lepiej przeniknąć do środka.Do garnka wlać bulion.Wrzucić obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.Całość doprowadzić do wrzenia.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Zestawić z ognia do ostygnięcia.Następnie zalać szynkę.Jeśli szynka nie będzie cała przykryta marynatą dolać wody.Wstawić pod przykryciem do lodówki na około 2 dni.Po tym czasie odsączyć szynkę.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.Piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Wieprzowina
- Opublikowano: poniedziałek, 05, kwiecień 2021 10:12
- Monia