Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z kurczaka Oli

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na potrawy z kurczaka. Dziś przepis na pieczona pierś. Do jej wykonania potrzebujesz: oliwy z oliwek, miodu, tymianku i rozmarynu.  
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz ziołowy 
  • pieprz cytrynowy
  • papryka słodka w proszku
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki wlać oliwę z oliwek oraz miód.
    Razem dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać do smaku pieprz ziołowy o cytrynowy.
    Dodać jeszcze tymianek, rozmaryn i paprykę z proszku.
    Ponownie wymieszać.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i ułożyć na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *