Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona karkówka w rozmarynie Adama

I kolejny przepis na pyszną, soczystą karkówkę. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: karkówki, czosnku, rozmarynu, jałowca i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 4 gałązki rozmarynu 
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki ziaren pieprzu
  • 10 ziaren jałowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do moździerza przełożyć ziarna jałowca, pieprz i sól.
    Razem rozetrzeć po czym dodać oliwę z oliwek oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać. 
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso. 
    Na wierzchu rozłożyć gałązki rozmarynu.
    Odstawić na około 3 godziny.
    Po tym czasie obsmażyć mięso na patelni z rozgrzanym olejem.
    Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 2 godzin.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *