Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona karkówka Henryka

Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomite mięsa. Dziś przepis na pieczoną karkówkę. Do wykonania tego przepisu oprócz karków ki potrzebujesz: oliwy z oliwek, czosnku i ziela angielskiego. 
 

Składniki:

  • 2 kg mięsa
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego oliwę z oliwek, ziele angielskie, listki laurowe oraz goździki.
    Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie wstawić mięso do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
    Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *