Pieczona świąteczna szynka Kacpra
Pieczona świąteczna szynka Kacpra0 out of 5 based on 0 voters.
Kolejna propozycja na kolejny znakomity świąteczny przepis. Pieczona świąteczna szynka Kacpra. Przepis zawiera: szynkę, majeranek, czosnek i olej.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 3 łyżeczki majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 5 kulek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych

Sposób wykonania:
-
Mięso oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego majeranek, sól, ziele angielskie i liście laurowe.Zalać całość olejem.Dokładnie wymieszać.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć szynkę.Marynować kilka godzin, a najlepiej całą noc.Następnego dnia przełożyć szynkę wraz z marynatą do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 8
- Szczegóły
- Kategoria: Wieprzowina
- Opublikowano: środa, 23, grudzień 2020 13:12
- Monia