Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń z jelenia duszona w sosie jałowcowym z makaronem wstążki

1 pęczek bylicy piołunu
1 pęczek szałwii
1-1,3 kg łopatki jelenia

Opłukać i dokładnie obsuszyć, oberwać listki opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, ściągnąć błony, nadziać ziołami łopatkę jelenia mocno obwiązać nicią kuchenną przyprawić

solą, pieprzem
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczką papryki w proszku

oraz

2 cebule

obrać i pokroić w ósemki. Do brytfanny wlać

125 ml (1/8 l) oleju spożywczego

i silnie rozgrzać, wtedy włożyć mięso i cebulę, ostro obsmażyć, wydzielający się przy smażeniu sok rozprowadzać od czasu do czasu

250 (1/4 l) czerwonego wina
2 goździki

i wodą, trochę czerwonego wina zachować, dodać pieczeń posmarować miodem i brytfanę bez przykrycia wstawić do piekarnika.

Temperatura pieczenia w piekarniku tradycyjnym:

(uprzednio nagrzanym) 180-200°C

Temperatura pieczenia w piekarniku z termoobiegiem:

(nie nagrzanym) 160-180°C

Czas pieczenia:

50 – 60 minut.
Do pieczenia dodać

2 łyżeczki jagód jałowca (rozgniecionych)

sok z pieczenia po raz ostatni rozprowadzić zachowanym czerwonym winem
dodać

150 g kremowej śmietany (18%)

razem rozmieszać, ale już nie gotować
pieczeń pozostawić w sosie na 10 minut, potem wyjąć i pokroić w cienkie plastry
oczyścić

2 bulwy kopru włoskiego

odciąć łodygi tuż nad bulwami, usunąć zewnętrzne zbrązowiałe części i liście, przyciąć końcówki bulw, umyć je, przepołowić i pokroić na kawałki jednakowej wielkości, zblanszować w osolonej wrzącej wodzie, obtoczyć w

100 g masła

i posypać zielonym koperkiem.

Na makaron wstążki

400 g pszennej mąki
4 jajka
1 szczyptę soli
1 szczyptę startej gałki musztardowej

wyrobić na gładką masę, ew. dodać jeszcze trochę mąki, wyrabiać do chwili, gdy powierzchnia ciasta stanie się lśniąca gotowe ciasto odstawić na około 1/2 godziny, potem rozwałkować, zwinąć w rulon i pokroić na paski (wstążki) zagotować

2 1/2 – 3 l osolone wody

wrzucić makaron, ugotować w ciągu około 5 – 8 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *