Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa z jabłkową skórką

Składniki:


  • 50 dag winnych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • vegeta lub sól
  • kilka gożdzików
  • pieprz
  • 1/4 laski cynamonu

Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, poćwiartować, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w mniejsze kawałki. Następnie jabłka włożyć do garnka, wlać filiżankę wody, następnie dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie wyjąć laskę cynamonu. Ugotowane jabłka przetrzeć przez sito i pozostawić do wystygnięcia. Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć je solą lub vegetą, pieprzem, naszpikować gożdzikami. Pieczeń ułożyć w brytfannie, tłustą stroną do góry i zalać niewielką ilością wody. Piec ok.90 min w piekarniku uprzednio rozgrzanym do temp. 180 stopni. Pieczeń wyjąć i posmarować grubą warstwą masy jabłkowej, następnie piec jeszcze przez 30 min. w piekarniku.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *