Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca z wiśniami

Składniki:

  • 1,5 kg cielęciny
  • 1 ½ szkl. wiśni
  • 2 ziarna kardamonu
  • ½ łyżki cynamonu
  • ½ skl. madery
  • ½ szkl. syropu wiśniowego
  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1 szkl. bulionu
  • sól

    Sposób wykonania:

    1. Mięso lekko zbić tłuczkiem po czym je oprószyć solą.
      Następnie w mięsie zrobić nożem nacięcia w które włożyć wiśnie.
      Cielęcinę przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać ją masłem i oprószyć cynamonem oraz kardamonem.
      Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.
      W trakcie gdy mięso się zarumieni ponownie polać je masłem, oprószyć mąką i nadal piec ale już pod przykryciem.
      Gdy mięso będzie na pół miękkie wlać do niego syrop, bulion oraz maderę.
      Wstawić dostani raz do piekarnika i dusić do zupełniej miękkości, w trakcie polewając powstałym sosem.
      Podawać z sosem z pieczenia.

      Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez  Ewelina Ściążko

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *