Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń barania na dziko

Składniki:

  • 1 kg mięsa jagnięcego bez kości
  • słonina
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

    Marynata:

  • ocet winny jabłkowy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchew
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
  • sól, pieprz, cukier

    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować marynatę. Czosnek rozgnieść, marchew obrać, utrzeć na grubej tarce. Liść laurowy pokruszyć, ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozgnieść. Składniki marynaty wymieszać, przyprawić do smaku. Umyte mięso naszpikować słupkami słoniny, zalać marynatą tak aby było całe zakryte, odstawić na 6 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć olejem i upiec na patelni lub w piekarniku. Upieczone mięso pokroić w plastry i ułożyć na „pierzynce” z duszonej kiszonej kapusty, obłożone warzywami z wody.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *