Pesto z bazylii Mateusza
Pesto z bazylii Mateusza 0 out of 5 based on 0 voters.
Pyszne, aromatyczne pesto z bazylii. Idealne do makaronu i nie tylko. Do jego wykonania potrzebujesz: bazylii, czosnku, orzeszków pinii.
Składniki:
- 25 g liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 10 g tartego parmezanu
- 70 ml oliwy extra vergine
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Pesto najlepiej wykonywać w moździerzu, wtedy jest najbardziej aromatyczne.Jeśli jednak nie mamy czasu możemy do tego użyć blendera.Listki bazylii wrzucić do moździerza.Dodać obrany ząbek czosnku oraz orzeszki pinii.Polać całość oliwą i ucierać.Gdy składniki zaczną się łączyć wrzucić jeszcze starty na tarce parmezan.Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.Całość ucierać do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Dodatki
- Opublikowano: sobota, 29, maj 2021 11:07
- Monia