Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Perlica po wenecku

Składniki:

  • tuszka perliczki wielkopolskiej (1,2 – 1,3 kg)
  • 4 dag masła lub margaryny
  • 5 dag grubej słoniny w całości
  • olej
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki
  • 2-3 goździki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i 3-4 łyżkami oleju, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podroby i szyję gotować osobno do miękkości w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić mięso i razem z podrobami drobno pokroić Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić na ostrym ogniu 230 st. C, po czym zmniejszyć płomień 180 st. C i dodać do mięsa pokrojone w cząstki pomidory oraz wcześniej przygotowane mięso z szyi i podroby. Całość podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości polewając raz po raz sokiem spod pieczeni. Następnie zdjąć folię, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (sos nie powinien być zbyt gęsty). Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, dodać przygotowane i rozdrobnione wcześniej podroby i mięso, doprawić solą, pieprzem i przelać do sosjerki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *