Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pałki z kurczaka przepisu Weroniki

A teraz przepis na kawałek pysznego mięsa. Czyli pomysł jak przygotować pałki z kurczaka. Lista zakupów: pałki z kurczaka, miód, sos sojowy, czosnek i ocet balsamiczny. 
 

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½  łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½  łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pałki z kurczaka dokładnie umyć.
    Następnie do miski przełożyć miód.
    Dodać do niego olej rzepakowy, sos sojowy i ocet balsamiczny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić zioła prowansalskie oraz tymianek.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować przez kilka godzin.
    Po tym czasie wstawić pałki do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *