Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pałki z kurczaka Marceliny

Przepis na soczyste a zarazem chrupiące pałki z kurczaka. Aby je wykonać będziesz potrzebować: miodu, koncentratu  pomidorowego, oliwy z oliwek i sosu sojowego. 
 
Składniki:
  • 15 pałek z kurczaka 
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek  
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pałki z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski przełożyć miód, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, sos sojowy i sos Worcester.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze suszony czosnek, paprykę, kurkumę i kminek.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć pałki z kurczaka.
    Odstawić na kilka godzin, aby mięso dokładnie przegryzło się z przyprawami.
    Po tym czasie pałki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *