Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z grochu

Składniki:
• 40 dag grochu
• 10 dag tłuszczu
• 1 cebula
• 2 bułki (kajzerki)
• 1/2 szklanki mleka
• 5 dag pieczarek
• 2 jajka
• sól
• czosnek
• majeranek

Sposób przyrządzenia:
Groch namoczyć, a potem ugotować, odparować i przetrzeć. Bułki zamoczyć w mleku a potem odcisnąć. Żółtka utrzeć z połową tłuszczu i rozetrzeć z bułką. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Podsmażyć razem z posiekanymi pieczarkami. Do żółtek dodać przetarty groch, cebulę z pieczarkami i razem wszystko utrzeć. Przyprawić do smaku solą i majerankiem zmiażdżonym czosnkiem. Z białek ubić pianę i wymieszać z potrawą. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Przełożyć i zapiec. Jeść gorące.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *