Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztecik na ząb

Składniki:

  • 12 dag mielonej wołowiny
  • 12 dag pasztetowej
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka brandy
  • 1 posiekana szalotka
  • sól
  • pieprz
  • 2 arkusze ciasta francuskiego

Sposób wykonania:

  1. Do mięsa wołowego dodać pasztetową, żółtko, pokruszone ziele angielskie, brandy oraz posiekaną szalotkę.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie z powstałej masy uformować 12 kulek.
    Z ciasta wykroić kółka 3 razy większe od wielkości kulek po czym zawijać w nie pulpety, ściskając u góry.
    Paszteciki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego d o 200 stopni i piec ok. 15 minut.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Roxana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *