Pasteryzowane pomidory
Pasteryzowane pomidory 4.50 out of 5 based on 2 voters.
Niezastąpione w polskiej tradycji kulinarnej, przetwory domowe. Dziś przepis na pasteryzowane pomidory. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: pomidorów, kwasu cytrynowego, wody oraz soli.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 l wody
- 10 g kwasku cytrynowego
- 15 g soli
Sposób wykonania:
-
Pomidorki dokładnie oczyścić.
Następnie ponakłuwać je wykałaczką.
Słoiki wyparzyć wrzątkiem i ułożyć w nich pomidory.
Natomiast do garnka wlać 1 litr wody.
Dodać do niej sól oraz kwasek cytrynowy.
Doprowadzić do zagotowania.
Gorącą zalewą zalać pomidory.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 25 minut.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Liczba porcji: 10
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: czwartek, 31, lipiec 2014 08:47
- Monia
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane