Pasta z pieczonej papryki
Pasta z pieczonej papryki0 out of 5 based on 0 voters.
Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszną pastę z pieczonej papryki. Pozostałe składniki przepisu: czosnek, orzechy włoskie, sok z cytryny.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- ½ szkl orzechów włoskich
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Sposób wykonania:
-
Papryki dokładnie umyć.Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich gniazda nasienne.Wówczas ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.Po tym czasie wyjąc z piekarnika, a gdy ostygną obrać je ze skórki.Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.Dodać obrane orzechy włoskie.Wrzucić kumin i obrane ząbki czosnku.Dodać jeszcze oliwę oraz sok z cytryny.Całość dokładnie zblendować na gładką, jednolitą pastę.Gotową doprawić do smaku solą.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Papryka
- Opublikowano: środa, 30, grudzień 2020 12:52
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak