Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka faszerowana po sycylijsku *

Składniki:

  • 4 papryki żółte
  • 6 pomidorów
  • oliwa do wysmarowania formy

Farsz:

  • 500g mielonej chudej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała ostra czerwona papryczka
  • 1 pęczek siekanej zielonej pietruszki
  • 2/3 pęczka siekanej świeżej bazylii
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki wymoczonych i odciśniętych rodzynków sułtańskich
  • 12 wypestkowanych i drobno pokrojonych czarnych oliwek
  • 12 obranych i posiekanych słodkich migdałów
  • 100ml oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Papryki opłukać, wypestkować, usunąć szypułki, ułożyć na serwecie, by obeschły. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na silnie rozgrzanej oliwie. Dodać tartą bułkę i smażyć dalej póki się nie zrumieni. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, migdały i rodzynki. Podsmażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać mięso i pozostałe składniki farszu. Osolić, dodać pieprz i dobrze wymieszać. Farszem tym napełniać papryki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Nafaszerowane papryki układać na dnie posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia, zachowując między nimi spore odstępy, które wypełnić pomidorami. Skropić wszystko oliwą i zapiekać przez 1 godzinę w nagrzanym do temp 190 stopni piekarniku. Podawać gorące.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *