Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pani Majewska

Składniki:


CIASTO:
• 30 dkg mąki
• 20 dkg margaryny Kasi
• 10 dkg cukru pudru
• 4 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 słoik powideł śliwkowych
• 25 dkg orzechów
• 1 krem "Karpatka"
POLEWA:
• 1/3 kostki margaryny Kasi
• 4 łyżki cukru
• łyżka kakao
• łyżka wody

Sposób przyrządzenia:
Mąkę z cukrem, żółtkami, margaryną, proszkiem do pieczenia zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i posmarować najpierw powidłami, ubitą na sztywno pianą z białek, posypać pokruszonymi orzechami. Każdą z części piec osobno (tak samo przygotowaną) ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni- do momentu, aż wierzch się zrumieni. Przygotować krem wg. przepisu na opakowaniu. Przełożyć nim placki. Krem powinien być pomiędzy wysmarowanymi stronami ciasta, czyli górny placek kładziemy "do góry nogami". Przygotować polewę- wszystko razem zagotować. Lekko przestudzoną wylać na ciasto. Udekorować orzechami. Przechowywać w lodówce.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

4 comments for “Pani Majewska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *