Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga lub tilapia w aromatycznej, pikantnej panierce

Składniki:

  • 1 kg grubych filetów z pangi lub tilapii
  • sól gruboziarnista
  • 3 ubite jajka
  • 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 4 łyżeczki chili w proszku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • olej
  • pokrojona na plastry lub ósemki cytryna
  • natka kolendry


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone filety obficie posypać gruboziarnistą solą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie filety ponownie opłukać, wysuszy, przyprawić pieprzem. Rozdrobnione płatki kukurydziane wymieszać z pozostałymi przyprawami. Porcje ryby moczyć w jajku i panierować w przygotowanej mieszance. Smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju, obsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać udekorowane cytryną i nacią kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *