Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paluszki krabowe na ostro

Składniki:

    • 15 dkg paluszków krabowych
    • 1 cebula pokrojona w pół plastry
    • ¼  strąka zielonej papryki pokrojonej w „zapałkę”
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    • ½ szklanki mleka
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 łyżeczka sosu Worcester
    • 1 łyżka musztardy
    • 5 dkg tartego żółtego sera


    Sposób przyrządzenia:
    Paluszki krabowe przelać wrzątkiem na sicie, osuszyć. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać paprykę i cebulę, dusić na maleńkim ogniu przez 10 minut mieszając. Do miękkiej już cebuli i papryki dodać mąkę, wymieszać, powoli dodawać mleko, stale mieszając, dodać paluszki krabowe, sos Worcester musztardę i połowę tartego sera, podgrzewać przez kilka minut. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wysypać tartą bułka, przełożyć z rondla paluszki krabowe wraz z sosem i posypać resztą sera. Zapiec w piekarniku.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Teresa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *