Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paella z węgorzem

Składniki:


• 40 dag długoziarnistego ryżu
• 1 kurczak – 1,2 kg
• 25 dag surowego lub wędzonego węgorza
• 15 dag szynki wędzonej
• 15 dag kiełbasy czosnkowej
• 15 dag chudego mięsa wieprzowego – schabu lub szynki
• 20 dag krewetek mrożonych lub z puszki
• 20 dag muli z puszki
• 1 marchewka
• 3 pomidory
• 2 cebule
• 1 papryka
• 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
• 1 papryczka chili
• 2 ząbki czosnku
• 1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy
• 1 łyżka natki pietruszki
• sok z 1/4 cytryny
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ryż opłukać i osączyć. Marchewkę obrać i umyć.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki.
Cebule obrać i pokroićw ósemki. Paprykę i papryczkę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Kiełbasę pokroić w plasterki, a szynkę – w paski. Węgorza surowego sprawić i pokroić w dzwonka, węgorza wędzonego pokroić i obrać ze skóry. Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, zalać 1 l zimnej wody, dodać marchewkę oraz połowę cebuli i gotować do miękkości. Następnie wyjąć go z wywaru i odłożyć, marchewkę również wyjąć i pokroić w plasterki.
W rondlu rozgrzać połowę oliwy i zeszklić pozostałą cebulę.
Dodać pomidory, wieprzowinę, szynkę, węgorza i fasolkę. Dusić 10 minut.
Następnie włożyć kiełbasę, kawałki kurczaka i paprykę. Dusić jeszcze 5 minut.
Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, szafranem, natką pietruszki i rozprowadzić 2 łyżkami wywaru z kurczaka.
Krewetki rozmrozić i wypłukać. Mule osączyć z zalewy.
Na płaskiej żeliwnej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wsypać ryż i stale mieszając, dodać czosnek z przyprawami, papryczkę chili, wywar, marchewkę, krewetki i mule.
Następnie włożyć zawartość rondla, wymieszać i doprawić pieprzem. Dusić 10 minut, często mieszając.
Jeśli płyn zbyt szybko wyparuje, wlać nieco wrzątku. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC i wyłączyć, wstawić patelnie z paellą na 10 – 12 minut. Przed podaniem skropić potrawę sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *