Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozór wołowy z grzybami

Składniki:

  • 1 ozór wołowy o wadze około 2 kg
  • 60 dlg twardych grzybów leśnych
  • 4 cebule
  • 4 szklanki orzechów włoskich
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ozór wyszorować, dokładnie umyć. W rondlu zalać ozór wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować aż ozór zmięknie co pozwoli obrać go z zrogowaciałej skóry, pokroić w poprzeczne plastry. Grzyby obrać, grubo pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać grzyby i obraną, pokrojoną w  kostkę cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać ozorek, dusić mieszając na małym ogniu. Orzechy posiekać, podobnie posiekać czosnek, wymieszać ze śmietaną i tak przygotowaną mieszanką zalać zawartość rondla, chwilę dusić mieszając, przyprawić i podawać na gorąco, posypane posiekaną zieleni

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *