Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozór wołowy -peklowany

 

Składniki:

  • ozór wołowy
  • łyżka soli
  • ½ łyżeczki saletry
  • 6 goździków
 

Sposób wykonania:

  1. Ozór dokładnie oczyścić po czym natrzeć go solą oraz utłuczonymi w moździerzu goździkami i saletrą.
    Następnie przełożyć go do miski, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 10 dni.
    Pamiętając o tym aby codziennie przewrócić mięso a druga stronę.
    Po tym czasie opłukać ozór pod bieżącą wodą i przełożyć do rondla.
    Gotować na małym ogniu około 3 godziny do miękkości.
    Gotowy ozór pokroić w ukośne plastry, zdejmując wcześniej skórę.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *