Ostrygi z piekarnika

4750
com_content.article
(Oddano 342 głosów z średnią 4.67 z 5)
Ostrygi z piekarnika4.67 out of 5 based on 342 voters.


1qk5

Składniki:


  • 12 ostryg
  • 1 pęczek dymki
  • 2 plastry boczku drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki sosu Worcester
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka sosu tabasko

Sposób przyrządzenia:
Wysmażyć na patelni bekon (boczek). Za pomocą nożyka oddzielić ostrygi od muszli. Muszle dokładnie wyszorować. Ostrygi ułożyć w połówce muszli. Dymkę drobno posiekać, posypać nią każdą ostrygę. Ostrygi ułożyć na obficie posypanej solą blaszce do zapiekania, obsypać skwarkami z boczku. Wszystkie składniki ciekłe potrawy wymieszać i używając łyżeczki polać każdą ostrygę sosem, oprószyć pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Piec  około 6 minut, podawać gorące z białym pieczywem.
Uwaga: Soli na blasze musi być taka ilość aby ułożone na niej muszle nie przechylały się podczas pieczenia co zapobieżeń wylaniu się powstałego sosu.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi