Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostry sos pomidorowy do pizzy

Składniki:

  • słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów
  • szklanka wody
  • łyżka oleju
  • półtora łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta wegety,
  • po około pół łyżeczki: bazylii, oregano, tymianku, czosnku, curry
  • płaska łyżeczka chilli lub ostrej papryki.

Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy wodę, olej i wsypujemy cukier, sól i wegetę. Wstawiamy na mały ogień. Następnie dodajemy resztę przypraw. Gdy woda ze składnikami zacznie się gotować, dodajemy koncentrat pomidorowy po łyżeczce – ciągle mieszając. Koncentrat dodajemy do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości (wedle uznania. Następnie zdejmujemy sos z ognia i po wystudzenie podajemy do pizzy, zapiekanek lub drobiu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *