Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostra babka z wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 25 dag wędzonego boczku
  • 3 dag drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 7 dag masła
  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:
Pokrojony boczek w kostkę przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Następnie 200 ml wody lekko podgrzać po czym dodać do niej cukier oraz pokruszone drożdże.
Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wówczas przelać rozczyn do mąki przesianej razem z solą.
Wbić jajko i dodać masło.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, dodając pod koniec dodać ¾ posiekanych orzechów oraz skwarki boczku.
Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej orzechami i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *