Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okoń nilowy pieczony w sosie z papryki

Składniki:

• Około 1 kg okonia nilowego
• Sok z 3 cytryn
• sól, pieprz
• 1-2 dużych cebuli
• suszona bazylia (1-2 łyżeczek)
• sporo czerwonych papryk (5-6 sztuk)
• puszka siekanych pomidorów

Wykonanie:
Dzień przed gotowaniem, namocz rozmrożoną rybę w cytrynie i soli.
Przekrojone na pół papryki upiec w piekarniku tak, aby skórka zaczęła się przypalać, upieczone papryki można zostawić w piekarniku do dnia następnego.
Pokrojona cebulę podsmaż na oleju, dodaj bazylię i smaż powoli tak, aby była miękka, obierz upieczone papryki ze skórki i pokrój w paski, następnie dodaj do cebuli.
Podsmażyć kilka minut i dodać puszkę posiekanych pomidorów. Należy gotować przez następne 20 minut, przyprawić do smaku.
W tym czasie umyć dokładnie rybę, osuszyć ją i ułożyć w naczyniu do pieczenia.
Wszystko zalać przygotowanym sosem paprykowym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 45-60 minut.

3 comments for “Okoń nilowy pieczony w sosie z papryki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *