Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Niedzielne śniadanie

 

Składniki:

    • łyżeczka masła
    • 3 jajka
    • sól, pieprz
    • 4 kromki z bułki weka
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 10 niedużych pieczarek
    • 1 łyżka masła
    • sól
    • 5 pomidorów koktajlowych
    • oliwa
    • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:
Do
masła dodajemy rozdrobniony czosnek oraz odrobinę soli. Pieczywo smarujemy tak przyrządzonym masłem, wstawiamy na 5 minut do gorącego piekarnika.
Rozpuścić masło na małej patelni. Robić to powoli, na małym ogniu, delikatnie aby masła nie przypalić. Wbić jajka, dodać trochę soli oraz pieprzu i mieszać, aż do momentu ścięcia się jajek. Nie mieszać za długo, gdyż twarda jajecznica jest niesmaczna.
Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony równo z dolną krawędzią kapelusza. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy na nim grzyby. Smażymy na niedużym  ogniu, po kilku minutach przewracamy na drugą stronę i przykrywamy pokrywką. Po 5 minutach odkrywamy aby odparował powstały sos. Solimy tuż przed podaniem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy umyte i osuszone pomidory, smażymy mieszając delikatnie 5 minut. Solimy i pieprzymy.
Wszystkie te czynności należy tak zgrać czasowo aby składniki były gorące. Na grzanki nakładamy jajecznicę. Podajemy na ciepłym talerzu obok pieczarek z patelni i smażonych pomidorków

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *