Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Niebo w gębie

Składniki:

  • mleko 1 litr
  • śmietana kwaśna 18 % ½ litra
  • jajka 6-8 szt
  • cukier waniliowy 4 łyżki
  • masło 1 kostka
  • rodzynki i migdały w sumie 30 dkg
     
    Sposób wykonania:

    Gotujemy mleko. Ubijamy śmietanę z jajkami i cukrem. Wlewamy do podgrzanego mleka i miksujemy lekko. Podgrzewamy i nadal miksujemy. Delikatnie wybieramy masę na sitko. Zostawiamy na dwie godziny. Masło i cukier ucieramy stopniowo dodając powstały twarożek. Dodajemy bakalie. Masę zwijamy szczelnie w folię i wstawiamy na trzy godziny do zamrażalnika.
     
    Pyszne coś jakby lody, najlepsze gdy przed podaniem je lekko ocieplimy i polejemy polewą czekoladową.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *