Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nerki cielęce z jabłkami w śmietanowym sosie

Składniki:
• 6-8 nerek cielęcych
• 1-2 winne jabłka
• 1 cebula
• kieliszek calvadosu
• ½ szkl. śmietany
• 3 łyżki oleju
• łyżka masła
• sól
• pieprz
• cukier
• łyżeczka soku z cytryny
• 2 łyżki posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:
Nerki przekroić na pół, usunąć kanaliki i zalać wodą, odstawić na godzinę.
Po tym czasie odcedzić i pokroić w plasterki, które wrzucić na wrzątek na ok. 1 min.
Następnie posiekać cebule zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać nerki i przez chwile smażyć po czym dodać calvados.
W między czasie obrane jabłka pokroić na plasterki, które skropić sokiem z cytryny i przesmażyć na maśle i dodać do nerek, wymieszać i przez chwilę smażyć.
Wlać śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem oraz cukrem, wymieszać i dusić ostatnie 5-7 min.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Zośka Białaś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *