Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśnikowy Specjał Karoliny

Składniki:
Ciasto:

  • 1 1/3 szklanki mąki (25 dag)
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki margaryny (4 dag)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 35 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 15 dag pieczarek
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (850 ml)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka sól, pieprz

Sos:

  • 10 dag żółtego sera gouda
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła lub margaryny (4 dag)
  • 2 łyżki mąki (2 dag)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki rosołu (instant)
  • 1/2 szklanki mleka


Sposób przyrządzenia:

Ciasto: mąkę i mleko dokładnie rozrobić z jakami i solą. Tłuszcz rozgrzewać porcjami na patelni i usmażyć kolejno 4 naleśniki na złocisty kolor. Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Nadzienie: pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim mielone mięso, dodać grzyby oraz dymkę. Całość smażyć 3-5 minut. Pomidory rozdrobnić w puszce, kukurydzę osaczyć. Pomidory i kukurydze dodać do mięsa, dusić ok. 15 min. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. 4 Sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym tłuszczu, oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem oraz mlekiem. Nieustannie mieszając dusić ok. 5 min na małym ogniu. Żółty ser utrzeć, 2/3 wsypać do sosu, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulony, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy, polać sosem i posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 min w temp. 200 stopni. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać i posypać nią gotowe danie.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Karolina (Nina)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *