Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z masą truskawkową

 

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 250 ml jasnego piwa
  • 40 dag śmietany 12%
  • 4 jajka
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 80 dag truskawek
  • 8 łyżek ajerkoniaku
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki masła

 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę połączyć z 3 łyżkami śmietany, piwem, jajkami, olejem, cukrem oraz solą.
    Odstawić na 30 minut.
    W między czasie oczyścić truskawki i pokroić je na mniejsze kawałki po czym rozgnieść je widelcem tak jak na ciapę gapę.
    Dodać 3 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru pudru oraz ajerkoniak.
    Dokładnie wymieszać.
    Z wcześniej przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.
    Posmarować je truskawkową masą, złożyć, posmarować masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *