Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z bananowym farszem

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Farsz:

  • 3 duże pokrojone banany
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki likieru
  • 4 łyżki rumu
  • ½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich

Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i powoli podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać banany, cynamon i alkohol, powoli mieszać aż masa zgęstnieje, dodać orzechy, wymieszać.
Na każdym naleśniku rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć w rulon. Przed podaniem naleśniki polać roztopioną czekoladą i posypać cukrem pudrem..

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *