Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki na ostro

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól,
  • olej do smażenia

    Farsz:

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 kolorowe papryki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Składniki ciasta zmiksować. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Paprykę umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, podsmażyć razem z mięsem na oleju na złocisty kolor, dodać paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i ostrą mieloną paprykę do smaku, wlać bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym i gotować na małym ogniu około 30 minut. Gorące naleśniki posmarować farszem i zawinąć. Dobrze smakuje z ziołowym sosem na bazie jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *