Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka z zielonej herbaty I

Składniki:

    • 6 łyżeczek dobrej zielonej herbaty liściastej
    • 2 szklanki wódki
    • 1 szklanka spirytusu
    • ½ szklanki cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Herbatę zalać wódką, pozostawić na 24 godziny. Czas jest bardzo ważny gdyż pozostawienie nalewu na dłużej spowoduje że stanie on się gorzki. Nalew przefiltrować. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku połączyć wszystkie składniki, jeśli ktoś lubi nalewkę kolorową dodać barwnika spożywczego (3 krople) , odstawić na 24 godziny mieszając kilkakrotnie. Nalewkę jeszcze raz przefiltrować, rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *