Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka z rokitnika

Składniki:


  • 1 kg owoców rokitnika
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wody


Sposób przyrządzenia:
Owoce rokitnika zbieramy po przemrożeniu, jeśli robimy to wcześniej n należy owoce zamrozić w zamrażarce. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku wymieszać wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć i odstawić na 8 tygodni, kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *