Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka z czereśni

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych dorodnych czerwonych czereśni 
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l spirytusu 50%
  • sok z 1 cytryny
  • kawałek skórki z cytryny
  • 1 ziarno kardamonu


Sposób przyrządzenia:

Czereśnie przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp.,  umyć i osączyć. Zalać spirytusem, dodać oczyszczoną z białej włókniny skórkę z cytryny i rozgnieciony kardamon, macerować w słonecznym miejscu przez miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie zlać i dodać przecedzony sok z cytryny. Uzyskany nalew szczelnie
zamknąć i odstawić w chłodnym pomieszczeniu.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *