Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka węgierkowa

Składniki:

    • 8 dużych węgierek
    • 1/2 szklanki cukru
    • ½ szklanki wody
    • 3 szklanki białego wina
    • 1 laska cynamonu
    • 1 laska wanilii
    • 1 szklanka spirytusu


    Sposób przyrządzenia:
    Cukier z wodą doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować usuwając pianę, schłodzić. Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. Ułożyć w słoju, dodać cynamon, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, wino, syrop z cukru i spirytus. Słój zamknąć, odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *