Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka pigwówka

Składniki:

    • 10 dużych pigw
    • 1 litr spirytusu
    • 15 gorzkich migdałów
    • 2 laski cynamonu
    • 10 goździków
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szklanka cukru
    • 2 szklanki wody


    Sposób przyrządzenia:
    Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce. Pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na dwa miesiące. Po tym okresie nalewkę przefiltrować i ponownie wlać do słoja. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować usuwając pianę, schłodzić. Połączyć w słoju z nalewem i odstawić na 1 dzień. Ponownie dokładnie przefiltrować tak aby płyn był zupełnie klarowny. Rozcieńczyć przegotowaną, zimna wodą do objętości około 2,5 litra, odstawić na kilka godzin. Przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *